vrijdag 15 juli 2011

We gaan toch weer naar Amerika !!!

Andere jaren wisten we het op de terugweg naar Nederland al: volgend jaar gaan we weer terug naar de USA. Vorig jaar was het voor het eerst dat we dat niet hadden. Esmée die behoorlijk ziek was en de mooie geplande wandelingen in het eerste deel van de vakantie dat door de weersomstandigheden (flush flood) in het water waren gevallen hadden gemaakt dat we het lange tijd niet zo zeker wisten: kamperen in Frankrijk hoorde weer tot de mogelijkheden.
Uiteindelijk wilde Jos heel graag een grottekening in New Mexico zien, wat ons heeft doen besluiten om deze zomer toch weer voor 4 weken naar Amerika te gaan. Het wordt inmiddels alweer de 12e keer dat we naar Amerika afreizen.

Maar welke route? naar welke stad vliegen we? Het is april dus we zijn al redelijk laat met plannen en voorbereiden, en het ziet er niet naar uit dat we heel veel tijd hebben om ons een rustig te oriënteren. Gelukkig kennen we voldoende Amerikaliefhebbers die al in dat gebied geweest zijn, dus dat levert redelijk snel tips en reisverslagen op.
We hadden bedacht om naar New Orleans te vliegen, zodat we die stad nogmaals konden zien en dan via Texas naar New Mexico te gaan om via Albuquerque naar huis te vliegen. Maar we hadden al snel in de gaten dat Texas erg groot is en we daar niet zomaar door heen rijden. Hoewel we in reisverslagen lezen dat het mogelijk is, hebben wij er niet voor gekozen. Het is een warm gebied, waar we tijd nodig zullen hebben om te acclimatiseren en we willen ook veel zien, dus willen we de te overbruggen afstand binnen de perken houden.
We hebben besloten om met Britsh Airways op Houston, Texas, te vliegen en ook van daar af weer terug naar Nederland te vliegen. De tickets zijn inmiddels geboekt, dus nu op zoek naar een hotel voor de eerste nacht, een 4WD-auto en een globale route. .
Reageer hier

14 april
Vandaag de auto geboekt. Omdat we niet precies weten of en welke dirtroads we gaan rijden hebben we gekozen voor de Chrysler 300 Touring. Deze auto is geschikt voor 5 personen, maar de ervaring heeft ons geleerd dat wij erg veel bagage mee zullen nemen en toch 4 weken voor een deel in de auto leven. Ruimte is iets waar we absoluut niet op willen beknibbelen. Het is niet ondenkbaar dat we de auto nog om zullen ruilen voor een High Clearance 4WD als we de route wat hebben uitgestippeld. Nu verder bouwen aan deze weblog middels buttons etc en op zoek naar een lekker bedje voor de eerste nacht in Houston.

27 april
Inmiddels hebben we voor $58,= via Priceline de eerste nacht vastgelegd in het Hilton Hotel in Houston en zijn we voorzichtig begonnen met de route te plannen. De vakantiekriebels beginnen nu toch wel te komen.

11 mei
Inmiddels zijn er al weer heel wat uren aan voorbereiding in deze vakantie gaan zitten. De route heeft nu redelijk vorm gekregen, is er een idee ontstaan voor de banner en bestuderen we topo kaartjes van o.a. de bisti badlands waar we willen hiken wat niet eenvoudig zal zijn gezien de warmte en de afgelegen ligging zonder wandelpaden of vaste herkenningspunten. De prachtige website van Hanz en Henriette is zoals andere jaren altijd een perfecte start in de voorbereiding.

14 mei
We hebben de afgelopen week weer veel gelezen en vandaag ontvingen we de banner die door kopfoto exact naar onze wensen is gemaakt. Van links naar rechts: Bisti Badlands, Saguaro Cactus, Monster Slayer, The Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument en tot slot de gipsvlakte van White Sands National Monument. De verwachting is dat dit allemaal hoogte punten van onze vakantie zullen worden.

Klik op het plaatje voor een vergroting

En dit moet het dan ongeveer worden: van Housten naar de kust, via Galveston en Freeport naar Port Aransas waar we buitengaats gaan met de casinoboot.
We vervolgen de weg naar San Antonio die echt veel schijnt te bieden (niet te vergeten de outlet shoppingmall), Austin naar Del Rio waar we de Rio Grande zullen zien, dan via Marathon naar het Big Bend National Park.Dan naar Guadalupe Mountains N.P. en de grens over naar New Mexico waar we de vleermuizen in het Carlsbad Caverns N.P. zullen aanschouwen. Via Alamogordo en de White Sands N.M. gaan we richting Albuquerque. Dan zetten we koers naar het noord-westen van New Mexico. Vanuit de stad Farmington zullen we verschillende mooie warme hikes maken en o.a. de Bist Badlands en Monster Slayer live zien. Dan waarschijnlijk naar Durango in Colorado. Eigenlijk was dat niet het plan, maar we hebben gelezen over een geweldig 6-gangen diner in een van de hotels daar. Net of je dat elders niet hebt, zullen wij dit ommetje wel gaan maken want waar er lekker eten en wijn is, zijn wij!. Dan naar Santa Fe, Amarillo, Lubbock, Witchita Falls (Oklahoma) en via Fort Worth en Dallas terug naar Houston.

De slogan van Texas is "Everything in Texas is bigger" en we lezen keer op keer dat dat maar al te waar is: de afstanden die je moet overbruggen om van de ene naar de andere plaats te komen zijn enorm. De planning van afstand per dag en hoelang we waar blijven moet dan ook nog gemaakt worden, we hebben immers maar 4 weken en we willen zeker alle tijd hebben voor het gebied rondom Farmington in New Mexico. Dit moet echt veel mooie hikes en afgelegen plaatsen te bieden hebben maar we zullen nog heel wat moeten lezen en voorbereiden om dit ook goed (en verantwoord in de afgelegen stukken) te kunnen doen. Maar het voorbereiden is geen straf, eerder een vakantie op zich. We gaan het zeker weer goed krijgen. We moeten nog wel de auto omboeken want we lezen regelmatig dat "a high-clearance, four-wheel drive vehicle is recommended" hetgeen door Isabel Synnatschke in een email wisseling werd bevestigd. En haar tips NIET opvolgen zou heel dom zijn,..


De auto is inmiddels een Chevrolet Blazer geworden.

4 juli
De route heeft nu voor 3/4 deel vorm gekregen en we zijn dicht bij het oorspronkelijlke plan dat hierboven beschreven is blijven. We willen wel voor 3 dagen naar San Antonio, schijnt een leuke stad te zijn en door wat langer op een plek te blijven hopen we wat aan het warme Texaanse weer te wennen. Als het goed is kunnen we in San Antonio ook de nieuwe Garmin GPS ophalen die we besteld hebben voor onze hobby Geocaching !
De (kleine?) week in het gebied van Gallup en Farmington is nog niet helemaal uitgedacht. We willen veel wandelen, maar alles hangt af hoe wij bestand zijn tegen de hitte van 43 graden + een hoge luchtvochtigheid.

De tijd gaat snel, nog zo'n 2 weken voor we vertrekken, net als vorige jaren zal dat nog wel even stressen worden. Laatste voorbereidingen, laatste klussen op kantoor en zoals altijd is de laatste werkdag ook meteen de eerste reisdag. Ach uitrusten kunnen we wel op vakantie!

Reacties op onze weblog kun je kwijt in het gastenboek aan de rechterkant