vrijdag 15 juli 2011

Dag 18: 1 augustus Farmington (NM) - Bisti Badlands (NM) - Farmington (NM) 97 mijl



Vandaag rijden we naar het zuiden naar de Bisti Badlands. De Indianen vonden het land van de Bisti's maar niets en noemden het Bis-ta-hie: slecht land. De Bisti's zijn een onderdeel van de Bisti Wilderness. De Bisti's zijn verdeeld in verschillende delen die er allemaal verschillend uitzien. Wij bezoeken vandaag het zuidelijk deel. In dit landschap vind je veel hoodoo's en versteend hout. Het landschap bestaat uit een brede wash met veel aftakkingen die allemaal apart bezocht kunnen worden. Wij hebben besloten om de zuidelijke kant Van deze wash te bezoeken. Esmee heeft veel voorwerk gedaan en allerlei topografische kaarten geprint die ons door de wash moeten leiden, maar vooral ons moeten leiden naar de bijzonderheden in de wash. Helaas hoorde bij de voorbereiding geen nieuwe batterij voor de GPS in de rugzak stoppen. En laat deze nou net leeg zijn,.... Omdat er tevoren veel verhalen waren dat je kon verdwalen in de Bisti's zijn we toch wat terughoudend om vrijelijk door dit gebied te wandelen.Wie wil er immers verdwalen in een omgeving die de naam Badlands heeft gekregen; wij niet! Na enig oefenen beginnen we wat gevoel te krijgen voor de verhoudingen op de kaart in vergelijking met het landschap waar we doorheen wandelen. Toch valt het niet mee, omdat er in de laatste dagen nogal wat regen is gevallen en er op veel plekken vochtig zand te zien is. Later blijkt dat je daar flink in weg kan zakken en Jos loopt de rest van de dag met een schoen die als zodanig niet meer te herkennen is vanwege de modder die er rondom zit. Dat maakt ons meteen een stuk voorzichtiger als we lager gelegen delen moeten bewandelen, want zelfs als ze er niet vochtig uitzien kan je er flink in wegzakken. Onderweg zien we verschillende groepen hoodoo's, van hele kleintjes tot wat grotere en met allerlei soorten toppen, van champignon-vormen tot grote platte chips. We zien ook veel versteend hout, van kleine stukken tot complete bomen, die lange tijd begraven zijn geweest en nu langzaam schoon geblazen worden door de wind. Het zijn indrukwekkende natuurverschijnselen.
In allerlei beschrijvingen hebben we iets gelezen over Cracked Eggs en die willen we natuurlijk ook zien. Maar waar we ook kijken, we zien wel dingen die er op zouden kunnen lijken, maar nergens de vormen die op het internet te zien zijn. Datzelfde geldt voor een arch die midden in de wash moet staan. Waar wij ook kijken, wij zien hem niet. Uiteindelijk zien we wel iets dat voor een boog kan doorgaan, maar dat heeft een zo klein formaat dat we daarin geen enkele gelijkenis vinden met de tientalen arches die we eerder in de US hebben gezien. Deze is immers maar twee feet groot en de arches die wij kennen zijn soms tientallen meter hoog. Vooraf hebben we geen foto van de arch gezien, wat het lastig maakt. Later zien we op internet dat dit toch de bewuste arch was. De Cracked Eggs vinden we niet, terwijl we op allerlei kaarten zien dat we er bijna over gestruikeld moeten zijn. Maar ja, als je niet weet waar je exact moet zoeken, en een lege GPS hebt, dan kijk je er blijkbaar makkelijk over heen. Waarschijnlijk stonden we er bovenop ;-) We lezen later verslagen van mensen die dit ook is overkomen en de week erna 850 mijl rijden om nogmaals te zoeken. Dat maakt ons gevoel van teleurstelling echter niet minder.
Al met al brengen we ruim vier uur wandelend in de volle zon door in de Bisti's en we zijn ervan overtuigd dat we slechts een klein deel hebben gezien. En zeker niet het mooiste deel ervan. Dus gaan we morgen nog een keer de Bisti's in om andere delen ervan te bezoeken.

Reageer hier