vrijdag 15 juli 2011

Dag 19: 2 augustus Farmington (NM) - Bisti Badlands (NM) - Durango (CO)



Na 3 nachten in Farmington verbleven te hebben checken we uit. We maken nog even een foto van het bord naast het hotel. De hotels waarin we overnachten zijn allemaal heel verschillend gelegen. In Del Rio zat het motel 6 direct tegen de 24-uurs fastfoodketen Whataburger aan en was dat ons uitzicht, in de Big Bend keken we op de bergketen en werden we ‘s avonds bezocht door een stinkdier en een vosje. Hier in Farmington staan twee grote borden op de parkeerplaats, een van de lokale kerk, de andere van de adult movie, precies naast elkaar. Hoe verschillend kan het allemaal zijn.
Vandaag gaan we wederom naar de Bisti Badlands Wildernis. Gisteren hebben we de zuidkant van de Alamo wash gedaan, vandaag willen we de noordkant van de wash gaan verkennen. Afhankelijk van hoe dat verloopt kunnen we ook nog naar het westelijke deel, de noordkant van de Bisti’s of toch nog even op zoek naar de Cracked Eggs.
Bij het noordelijke deel van de wash komen we veel eerder de eerste hoodoos tegen dan gisteren bij het zuidelijke deel. De bergen zijn wat kleiner waardoor je wat makkelijker het gebied kan verkennen. Er staan hele mooie exemplaren bij, maar we krijgen maar niet het “wat-is-het-hier-geweldig-gevoel” dat vele anderen wel krijgen in dit gebied. Wel zien we in de bisti andere hoodoos dan bijv in Utah. Ze zijn hier kleiner en hebben meer een vleugel (de zogenaamde wing) als “hoed”. Hoewel je erg gewaarschuwd wordt dat je makkelijk kunt verdwalen in de bistis, hebben wij dat gevoel in dit deel absoluut niet. Zeker door de regen van de afgelopen dagen zijn er veel watersporen die allemaal naar de grote wash lopen, van daaruit is de auto weer makkelijk terug te vinden. We steken weer over naar de zuidkant, en we zien herkenbare bergen en hoodoos van gisteren. En dan opeens staan we in een gebied dat ons niet bekend voorkomt. We snappen er niets van, even tevoren was alles nog bekend en nu staan we in een prachtige grote hoodoogroep die hier gisteren nog niet stond. We hebben de GPS bij ons en kunnen zodoende precies in kaart brengen waar we staan. Ja hier waren we gisteren ongeveer ook zien we op de kaart. We lopen een stukje terug van waar we vandaan kwamen en zo komen we uiteindelijk weer in bekend gebied. Dit is dus meteen het verraderlijke van de Bistis. Alles lijkt op elkaar en je denkt dat je in een brede wash loopt (wat natuurlijk wel zo is) maar in de wash zijn ook weer heuvelgroepen, waardoor je soms denkt dat de wash de helft kleiner is, of nog minder.
We lopen gelijk op de Windows Arch af die, nu we hem net iets anders benaderen, veel duidelijker een Arch is dan gisteren. Bij de Arch hebben we een kleine afwijking van de GPS. Maar in het gebied van de Bistis is een kleine afwijking dus net of je voor een grote steen, of er achter staat en kun je je verloren zoeken als je alleen op de GPS af gaat. We hebben gisteren nog wat foto's van de Cracked Eggs bekeken waardoor we weten dat ze vrij dicht bij elkaar liggen op een vlak deel en niet zo ver van de zuidelijke wand af. Door de afwijking van de GPS kunnen we dus niet op de coordinaten vertrouwen maar gelukkig kan Jos goed kaart & kompas lezen en ziet hij eigenlijk direct dat we met een hoek van 120 graden moeten zoeken, op zo’n 400 meter afstand. We lopen er dan ook meteen naar toe. Waarom hebben we dit gisteren niet gedaan? Geen idee. Het geeft een goed gevoel om de fotogenieke stenen gevonden te hebben, al zijn wij van mening dat er best een goede routebeschrijving mogelijk moet zijn naar deze stenen. Er zijn voldoende goede oriëntatiepunten. We moeten toch wel lachen als ze zien hoe dicht we hier gisteren langs gelopen hebben. Op de heenweg met een heuvelrand er tussen, dus niet zichtbaar, op de terugweg zij we er op zo’n 100 meter afstand langs gelopen, maar gefocust op iets heel anders in de wash. We krijgen toch wat last van de warmte in dit zonovergoten gebied zonder schaduw en besluiten terug te lopen naar de auto. Dat is toch nog wel een wandeling van zo’n 45 minuten.
Uiteindelijk hebben we vandaag zo’n 10 kilometer in de Bistis gewandeld, en gisteren zo’n 12 km. En we hebben het nog lang niet allemaal gezien. Omdat we vandaag naar Durango doorreizen en nog geen hotel hebben geregeld besluiten we om de Bisti achter ons te laten.
Hoewel we het bijzondere van de Bisti weten te waarderen, haalt het het voor ons echt niet bij Little Finland (NV) en de Wahweap Hoodoos (UT).
De weg naar Durango is makkelijk en we vinden snel een betaalbaar hotel wat we op voorhand niet verwacht hadden want de goedkopere ketens als Super 8 en Econolodge rekenen hier al $119,= excl. tax. ‘s Avonds eten we wat bij Applebees, maar achteraf gezien waren er in de hoofdstraat veel leukere restaurants geweest. Durango is niet zo groot maar spreekt ons wel erg aan; een stadskern, leuke winkeltjes en een mooie ligging. Het weer is wel even wennen want het is hier ‘s avonds maar 18 graden en we zijn de afgelopen weken avonden met 30 graden gewend.

Reageer hier